A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Лукашівська сільська рада
Запорізький район Запорізька область

Пожежна безпека в Новорічні свята

Дата: 31.12.2021 09:28
Кількість переглядів: 548

Фото без опису

Новорічні та Різдвяні свята завжди асоціюються з ялинкою, прикрасами, а також хлопавками, бенгальськими вогнями, феєрверками, салютами, петардами. Але, не кожен знає, яку велику небезпеку несуть в собі «святкові іграшки».

Зазвичай, причинами пожеж, травмування та загибелі людей на них у цей період є: порушення правил пожежної безпеки під час обігріву помешкань, порушення правил експлуатації піротехнічних виробів, або необачне ставлення і нехтування правилами, що призводить до пожеж і травматизму; перенавантаження електромережі та використання несертифікованих пристроїв для декорування (гірлянд тощо).

Запорізьке районне управління Головного управління ДСНС України у Запорізькій області застерігає: перед покупкою піротехнічних виробів обов'язково перевірте дату виготовлення виробу, чи не пошкоджена упаковка або сам виріб. Піротехніку не можна зберігати біля опалювальних приладів. Ні в якому разі не розбирайте їх та не піддавайте механічним впливам. Пам’ятайте, що запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів та поблизу житлових, господарських будівель або насаджень, відстань повинна сягати не менше 50 м. Не дозволяйте дітям самостійно запускати феєрверки, а самі під час запуску намагайтесь знаходитись на безпечній відстані

Встановлення новорічної ялинки пов’язано з необхідністю суворого дотримання правил пожежної безпеки. Найменша необережність, порушення правил пожежної безпеки при використанні електричних гірлянд, застосування джерел відкритого вогню (свічок), або розпалювання бенгальських вогнів у приміщеннях, де встановлена ялинка, можуть призвести до пожежі.

Щоб уникнути пожежі у вашій оселі під час Новорічних свят, ялинку слід розмістити на стійкій основі: на підставці, в ємності з піском, так, щоб вона не перешкоджала виходу з приміщення та знаходилася на відстані не менше півметра від систем опалення, телевізорів, приймачів, магнітофонів або легкозаймистих матеріалів. Це робиться на той випадок, щоб при виникненні пожежі, полум'я не перекинулося на легкозаймисті речі.

Для прикрашання ялинки необхідно застосовувати електричні гірлянди лише заводського виготовлення. Не забувайте, що лампи гірлянди треба закріплювати надійно, бо при падінні від поштовху чи протягу вони можуть стати причиною пожежі. Обов'язково перевірте справність електричного дроту та його ізоляцію. В разі, якщо ви помітили певну несправність гірлянди: з'явилося миготіння лампочок, іскріння, сильне нагрівання дроту – негайно вимкніть її.

Також слід завжди пам'ятати, що хвоя сама по собі є легкозаймистою. Не слід прикрашати ялинку целулоїдними, паперовими іграшками, ватою та марлею, бо вони також можуть легко спалахнути. І звичайно ж, для прикрашання ялинки не можна використовувати свічки.

Що стосується використання бенгальських вогників, хлопавок, різноманітних піротехнічних засобів, феєрверків, застерігаємо, що користуватися ними в приміщенні категорично забороняється. Не можна влаштовувати всередині й різноманітні світлові ефекти за допомогою хімічних та інших пожежонебезпечних речовин. Окрім того, що ці засоби яскраві й ефектні, їхні іскри, які розлітаються в різні боки, можуть запалити хвою ялинки, папір, вату, а також одяг людей.

Особливу увагу під час святкування Нового року потрібно приділити дітям. У жодному разі не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогники та інші піротехнічні засоби у місцях, у яких їх легко зможе знайти дитина. Ніколи не дозволяйте малюкам бавитися з такими іграшками, бо це може коштувати їм здоров’я чи навіть життя!

При перших ознаках пожежі – не панікуйте. Спочатку треба визначити, що саме горить. Якщо це гірлянда – негайно вимкніть її з розетки. Палаючу ялинку необхідно залити водою або накрити змоченою у воді ковдрою.

Пам’ятайте, при перших ознаках пожежі необхідно зателефонувати до служби порятунку «101». Рятувальники готові прийти вам на допомогу і у будні, і у свята.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь