A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Лукашівська сільська рада
Запорізький район Запорізька область

Донорство – це важливо! Одна здача крові може врятувати три життя!

Дата: 10.08.2021 08:16
Кількість переглядів: 1195

Фото без опису

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показниками. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен третій житель нашої планети хоча б раз в житті потребує донорської крові. Її переливання часто необхідне жінкам із ускладненими пологами, дітям з тяжкою анемією, людям, що дістали важких травм внаслідок нещасних випадків або природних катастроф, всім тим, кому призначено складні медичні процедури чи хірургічні операції. До того ж донорська кров потрібна для регулярного переливання людям, які страждають такими захворюваннями, як таласемія та серповидноклітинна анемія, а також для приготування таких продуктів, як фактори згортання крові для людей, хворих на гемофілію.

Для того, щоб донорська кров була доступна завжди і скрізь, де вона необхідна, її має регулярно добровільно і безоплатно здавати достатня кількість здорових людей. Попри волонтерські ініціативи та небайдужих громадян, які власними силами закликають інших долучитися до донорства, кількість донацій в нашій країні майже втричі менша (12 на 1000 населення), ніж це рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я (33 на 1000 населення). Щороку кров в Україні здають лише 500 000 людей. Враховуючи норму не менш, як 1,3 мільйона – це дуже мало.

Карантин та обмежувальні заходи вплинули на усі сфери життя. В Україні значний дефіцит крові є і за звичайних умов але через пандемію коронавірусу по всій країні в Центрах забору крові значно поменшало донорів. Частково українці перестали здавати кров через страх заразитися COVID-19 під час поїздки в спеціалізований заклад. Ще частина донорів бояться передати коронавірусну інфекцію іншим людям в тому випадку, якщо самі є її безсимптомними носіями. Проте, варто зазначити, що на сьогодні немає доказів, що вірус COVID-19 передається через кров. Але громадяни, які хочуть бути донорами повинні перевіряти свою температуру, слідкувати за гігієною, відповідально вести себе на вулиці, вдягати маски і зберігати безпечну дистанцію між людьми.

Донором може бути кожен дієздатний українець віком від 18 років і вагою не менше ніж 50 кілограмів (однак у деяких центрах крові приймають з вагою лише від 55—60 кг). Щоб стати донором, кандидат має пройти відповідне медичне обстеження в закладі охорони здоров’я перед здачею крові й не мати ані абсолютних, ані тимчасових протипоказань. До абсолютних протипоказань належать ВІЛ/СНІД, сифіліс, гепатит, ракові новоутворення. Також не можуть бути донорами люди з цукровим діабетом та іншими імунними захворюваннями ендокринної системи. До тимчасових протипоказань належить вагітність, татуювання, щеплення та будь-які хірургічні втручання протягом року до здачі крові.

Перед здачею крові донору слід підготуватися:

  • за 72 години до здачі крові не приймати ліків, особливо тих, які погіршують згортання крові;
  • повністю обмежити вживання алкоголю на 48 годин;
  • не їсти жирні, солоні, гострі, копчені, молочні продукти протягом 12 годин;
  • не курити, як мінімум за 2 години до здачі крові та 2 години після.

 

У день здачі крові донори повинні бути в хорошій фізичній формі. При будь-яких ознаках слабкості, запамороченні, болю, лихоманці, процедура повинна бути скасована. Після маніпуляції потрібно відпочити, обмежити фізичну активність та їсти продукти, багаті залізом і білком.

Здавати кров безпечно та не боляче. Для взяття крові використовуються лише одноразові та стерильні системи, індивідуальні для кожного донора. Єдиним неприємним моментом протягом всієї процедури є укол голкою, а сама донація крові триває не більше 15 хвилин.

Слід зазначити, що регулярне донорство подовжує життя в середньому на 5 років та є профілактикою захворювань серцево-судинної системи і знижує ризик захворіти на рак. Здача 450 мл крові стимулює кістковий мозок виробляти нові здорові клітини крові. Це свого роду оновлення організму. Регулярне донорство знижує ризик гемахроматозу – це набута або спадкова хвороба, при якій організм засвоює забагато заліза. Діагноз проявляється у симптомах цирозу печінки та цукрового діабету. Також здача крові знижує кількість заліза в організмі та встановлює його природній рівень, попереджаючи цироз печінки, печінкову недостатність, нерегулярні серцеві ритми, хвороби підшлункової залози. Донорство допомагає худнути . Звісно, ніхто не скасовував фізичну культуру та спорт, але активне кровотворення та здорова донорська дієта сприяють нормалізації ваги. А це, у свою чергу, знижує ризик серцевих хвороб.

Кров – це найцінніше з того, що людина може дати іншій людині. Це дар життя. Ваше рішення здати кров може врятувати життя або навіть кілька життів в тому випадку, якщо з вашої крові будуть виділені окремі компоненти – еритроцити, тромбоцити та плазма, які можуть бути використані окремо для пацієнтів з певними захворюваннями.


Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь