A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Лукашівська сільська рада
Запорізький район Запорізька область

Яким чином до страхового стажу для призначення пенсії зарахувати повний місяць, коли сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок?

Дата: 20.05.2021 08:24
Кількість переглядів: 868

Запитання-відповіді — Розрахунок пенсії онлайн, пенсійний калькулятор

Умови призначення пенсії за віком визначені статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 р. (далі – Закон). Починаючи з 1 січня 2021 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років мають особи за наявності страхового стажу не менше 28 років, а з 2028 - не менше 35 років.

Відповідно до статті 24 Закону страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Порядок здійснення такої доплати визначений пунктом 15 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 (далі - Інструкція).

Доплатити до мінімального страхового внеску за період роботи з 01.01.2004 р. по 31.12.2010 р. може будь-яка особа, яка підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, але має не повні відпрацьовані місяці страхового стажу. Громадяни, які бажають здійснити доплату подають до органів Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії заяву згідно з додатком до Інструкції.

Спеціалісти Фонду складають повідомлення–розрахунок на підставі даних персоніфікованого обліку, в якому зазначається сума доплати. В свою чергу, застрахована особа здійснює відповідну доплату протягом 10 календарних днів з дня отримання такого повідомлення.

Після здійснення доплати застрахована особа формує і подає до органів Пенсійного фонду сама за себе відомості про суми доплат згідно з додатком до Інструкції. В них зазначають місяць та рік, за який проведено нарахування, суму, з якої сплачено внесок та суму доплати.

При цьому слід зазначити, що доплата не здійснюється за місяці, в яких відсутні нарахування страхових внесків. Тобто, зазначені доплати здійснюються у разі необхідності зарахування неповного місяця роботи до страхового стажу як повного, і саме в тих випадках коли застрахована особа працювала неповний робочий час (неповний робочий день, неповний робочий тиждень), знаходилась у відпустці без збереження заробітної плати тощо.

Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь