A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Лукашівська сільська рада
Запорізький район Запорізька область

БЕЗПЕЧНИЙ ІНТЕРНЕТ ДЛЯ ДІТЕЙ - ПРОБЛЕМА СУЧАСНИХ РЕАЛІЙ

Дата: 12.02.2021 12:20
Кількість переглядів: 3081

Служба у справах дітей виконавчого комітету Михайло-Лукашівської сільської ради повідомляє, що за даними світового огляду впливу пандемії коронавірусу на дітей (David Wright/ COVID-19^expectation and Effects on children online, June 2020 ) в період карантину діти стали проводити на 80 % більше часу онлайн, значно почастішали випадки булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, а сексуальна експлуатація дітей в інтернеті збільшилась вдвічі. На жаль, в Україні такі випадки також почастішали.

Фото без опису

Сім’я, дитинство, материнство та батьківство охороняються державою (ч. 3 ст. 51 Конституції України). Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом (ч. 2 ст. 52 Конституції України). Саме батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток (ст. 150 Сімейного кодексу України). Однак, слід зауважити, що батьки не завжди можуть бути поряд із своєю дитиною та попередити заподіяння їй моральної або фізичної шкоди. Так, наприклад, із розвитком сучасних технологій мережа Інтернет стає невід’ємною складовою життя суспільства, а діти дедалі більше часу проводять у всесвітній павутині, відшукуючи нові знання, відповіді на нагальні питання, а також друзів, які не завжди є тими, за кого себе видають. «Олії до вогню» додають й останні світові події, що мають наслідком перехід повсякденної діяльності дитини, перш за все навчання, до онлайн всесвіту.

Проблема захисту прав і свобод дітей завжди актуальна і наднаціональна. Зокрема, у Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року визначено, що в усіх діях стосовно дітей першочергову увагу потрібно приділяти якнайкращому забезпеченню їхніх інтересів.

Фото без опису

Аналіз чинного законодавства і стану протидії сексуальному насильству стосовно дітей в Україні з використанням електронних пристроїв та систем свідчить про те, що наше суспільство сьогодні не готове комплексно протистояти цьому негативному явищу сучасного світу, а національне законодавство потребує свого наближення до передового досвіду інших країн.

Необхідно зауважити, що з розвитком суспільства та сучасних технологій світовій спільноті доводиться стикатися з новими викликами. Йдеться і про захист дітей у цифровому середовищі.

Фото без опису

Так, за підтримки Уповноваженого Президента України з прав дитини, з метою захисту українських дітей від сексуального насильства в Інтернеті,.у 2018 році було створено інформаційно-освітню кампанію #Stop_sexтинг.

Більш детально з матеріалами проекту можна ознайомитись за посиланням stop-sexting.in.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь